COM IDENTIFICAR LA VESPA ASIÀTICA
Qntrolplaga
La vespa asiàtica, o vespa velutina, és una de les plagues més preocupants d’aquesta temporada. Aquesta espècie exòtica és una amenaça per a la biodiversitat i la salut de les persones. És per això, que a Qntrolplaga volem donar-te alguns consells per protegir-te d’elles.
niu de vespa asiàtica

Què és la vespa asiàtica?

Segur que has sentit parlar d’aquesta espècie invasora que està posant en perill les nostres zones verdes. Sabies que la vespa asiàtica és una espècie originària d’Àsia? Va arribar a Europa fa més de 20 anys i s’ha estès per tot el continent. Això sí, és fàcilment identificable pel seu color negre amb una banda taronja a l’abdomen i per les seves potes grogues. A més, veuràs que són més grans que les espècies autòctones, cosa que les fa més agressives i perilloses.

 

Cicle biològic

La vespa asiàtica forma colònies temporals, que normalment s’extingeixen a finals de la tardor. Així, el cicle típic d’aquesta colònia comprèn 4 fases diferenciades:

1. Fundació

Niu embrionari
Després d’haver sobreviscut un hivern en letargia, algunes de les reines fecundades inicien una etapa en solitari. Així, cada una d’elles produeix un niu embrionari, construït amb fibres de fusta mastegada, on tindrà cura d’un petit nombre de cel·les de cria.

2. Creixement

Vesper primari
D’aquest niu embrionari hi neixen les obreres. Aquestes, s’encarreguen des de la construcció i recol·lecció, fins a la neteja, alimentació i atenció de les cries, ja que la reina es limita a criar els ous.

Vesper secundari
Si el niu se’ls queda petit, les obreres busquen un altre espai on continuar fent créixer la colònia.

 

3. Aparellament

Adults reproductors
Acabat l’estiu es construeixen les cel·les per criar mascles i femelles sexuats, que emergeixen a finals de tardor. Després d’aparellar-se fora el vesper, els mascles moren i les femelles ja no retornen al vesper.

 

4. Hibernació de les reines

Finalment, les reines fecundades hibernen arrecerades a terra, en escorces o petites cavitats.

 

Quan comencen a crear els seus nius primaris?

A partir d’aquest mes, les vespes asiàtiques comencen a crear els seus nius primaris, que són diferents dels nius que construeixen altres espècies.

El solem trobar en voladissos de teulades, dins de coberts, en cambres d’aire, o en armaris de comptadors, sempre en llocs on estiguin protegits de vent, aigua i dels depredadors.

 

Què pots fer per protegir-te de la vespa asiàtica?

Prevenció

Tot i que la vespa asiàtica no és agressiva si no se la molesta, des de Qntrolplaga recomanem prendre mesures preventives per evitar la presència d’aquesta espècie invasora.

  • Mantingues distància amb els arbres fruiters i flors durant la primavera.
  • Estigues alerta quan t’aproximis als espais d’aigua, com les fonts, piscines, dutxes…
  • Vesteix colors neutres o que no siguin gaire vius.
  • Evita els vespers i si en veus algun, marxa sense fer moviments bruscos.

 

Deixar-ho en mans expertes

Però, si malauradament ja tens nius primaris de vespes asiàtiques al teu voltant, no t’amoïnis! A Qntrolplaga disposem dels tècnics especialitzats en desinsectació i control de plagues. Els nostres professionals poden identificar i eliminar la plaga de forma segura i eficaç. Utilitzem tècniques innovadores i respectuoses amb el medi ambient per aconseguir una eliminació total de la plaga.

Si necessites la nostra ajuda, no dubtis a contactar amb nosaltres.