Tipologies d’arnes

Qntrolplaga

Coneixes les tipologies d’arnes que existeixen? Les arnes (en castellà conegudes com a “polillas”) són petits insectes que sovint passen desapercebuts fins que comencem a notar els seus efectes en el nostre entorn. És el que es coneix com a plagues invisibles, però segur que n’has notat els afectes alguna vegada, ja sigui als pots de farina de la cuina o destrossant la roba del teu armari. Però… què en sabem realment sobre aquests petits intrusos?

Tipologies d’arnes que existeixen

Quan parlem d’arnes, sovint ens ve al cap la imatge d’elles revolotejant al voltant de la llum a la nit, però n’existeixen diverses tipologies, cadascuna d’elles amb els seus hàbits i preferències. Des de les que habiten a la nostra cuina fins a les que es refugien en els nostres armaris.

 

Tipologies d’arnes que et pots trobar a casa teva

Arna de la farina (Ephestia Kuehniella)

Segur que el nom ja t’ha donat una pista de quina pot ser aquesta. És coneguda per ser una de les arnes més comunes que trobem a les nostres cuines. Es troba atrafegada en la cerca de farina i altres productes alimentaris, deixant rastres del seu pas per tot arreu. És una sorporesa indesitjable que sovint ens sorprèn quan obrim els nostres armaris de la cuina.

 

Ephestia Kuehniella

Arna índia de la farina (Plodia Interpunctella)

Aquesta espècie és l’única del seu gènere, Plodia, i té l’origen a Europa o Sudamèrica, tot i que avui dia, es troba estesa per tot el món. Afecta els aliments emmagatzemats, especialment fruits secs com nous o ametlles, també s’alimenta de xocolata i, sovint, de cereals.

 

Plodia Interpunctella

Arna del gra (Sitotroga cerealella)

Aquesta arna és especialment problemàtica a les zones de la cuina o el rebost on es guarden cereals i altres aliments secs. Pot causar danys considerables als aliments, posant en perill la nostra provisió de reserves.

 

Sitotroga cerealella

Arna de la roba (Tineola biselliella)

L’arna de la roba és coneguda per ser una amenaça per al nostre armari i altres teixits d’ús domèstic, com les tovalloles, draps de cuina, etc. En més d’una ocasió, pots trobar-te amb peces de roba tan malmeses que no es puguin reparar i t’obliguin a substituïr la peça sencera.

 

Tineola biselliella

Arna de la pell (Tinea Pellionella)

Aquesta arna és especialment problemàtica per als amants de les pells. La seva larva s’alimenta d’aquest mterial i pot deixar marques de mossegades desagradables en els diferents articles de pell que tinguis a casa teva.

 

Tinea Pellionella

Per què apareixen les arnes

Les diferents tipologies d’arnes poden aparèixer a causa de diverses condicions ambientals favorables al seu creixement. La temperatura càlida, especialment durant els mesos d’estiu, crea un ambient òptim per al seu desenvolupament. També ens trobem amb que la humitat elevada, sigui per problemes de condensació o filtracions d’aigua, proporciona les condicions ideals per a la proliferació de larves d’arnes. Aquests factors combinats amb la presència de matèria orgànica com ara llana, menjar, pèl o plomes, que serveixen com a aliment per a les larves, contribueixen al seu creixement i propagació en l’entorn domèstic.

 

Com veus, hi ha diversos factors que poden contribuir a la formació d’arnes en un espai. És per això, que és important conèixer les diferents tipologies d’arnes que existeixen i prendre les mesures necessàries per protegir els nostres espais de la seva invasió. Amb la informació adequada i unes bones accions preventives de desinsectació, podem mantenir aquestes petites invasores a ratlla i gaudir d’un entorn més net i lliure d’intrusos indesitjats. I si prefereixes deixar-ho en mans professionals, només has de contactar amb Qntrolplaga per a un assessorament i actuació ràpid i eficaç.

Sitotroga cerealella