Tipologies de puces que existeixen

Qntrolplaga

Moltes persones, només de llegir la paraula “puces” ja comencen a notar picor per tot el cos, i és que es tracta de la seva principal característica. Piquen per necessitat, alimentant-se de la sang que xuclen per poder sobreviure. És per això, que les puces entren en la categoria de plagues. També és curiós perquè es consideren “insectes alats” tot i no tenir ales. I això és el que les diferencia de les paparres, ja que tot i tenir un estil de vida similar, les paparres pertanyen a la família dels aràcnids.

Legionel·losi: novetats en la modificació del Reial Decret 487/2022

Espècies de puces

Existeixen més de 2.500 espècies de puces diferents en tot el món i no és fàcil distingir-les a simple vista. Però podríem dir que les principals espècies de puces aquí Catalunya són 3.

 

Puces de l’home

Pulex irritans

Aquí a Europa ja no és gaire comuna, però encara es pot trobar aquesta espècie en altres parts del món menys desenvolupades i higièniques.

Les puces de l’home adultes mesuren entre 1-4 mm i tenen un morro llarg per poder perforar la pell i xuclar la sang. Acostumen a posar els ous al cos de la persona o a l’habitació, i al cap de 2 setmanes eclosionen.

Això si, tot i anomenar-se “puces de l’home”, també les podem trobar en gats, gossos, micus, pollastres i rates.

 

Puces del gos

Ctenocephalides canis

Aquesta espècie de puça pot arribar a saltar fins a 15 cm. Per això, és important tractar l’animal abans que les puces puguin passar a una altra mascota o persona.

Tot i que la larva pot arribar als 5 mm, les puces del gos adultes mesuren entre 1-4 mm.

Les seves picades, a part de causar picor, poden fer que l’animal presenti alguna zona vermella, pèrdua de pèl o de pes, diarrea, al·lèrgies o infeccions a la pell, entre d’altres.

 

Puces del gat

Ctenocephalides felis

Aquesta espècia pot posar més de 20 ous al dia, amb un màxim de 600 ous al llarg de la seva vida. I s’ha de parar especial atenció als llocs de descans del gat, que és on acostumen a posar els seus ous.

Les puces del gat mesuren entre 2-3 mm i tenen les potes llargues, fent que puguin saltar fàcilment d’un hoste en un altre.

 

Problemàtica sanitària

Els problemes que es presenten amb major freqüència són deguts a les reaccions al·lèrgiques a les picades. Aquestes, acostumen a trobar-se a les cames i en zones amb roba estreta, com a sota de la goma dels mitjons.

El perill de les picades, a part de ser doloroses i incòmodes, recau en el fet que les puces poden actuar com a intermediaris d’altres paràsits i patògens, tant dels humans com dels animals. Sabies que les puces van ser les causants de la peste negra i la peste bubònica?

També hem de tenir en compte que en espais on hi hagi hagut puces, pot ser que encara n’hi hagi en estat quiescent. És quan es produeix un sincronisme que poden tornar a aparèixer de manera sobtada i afectar els humans en forma d’infestació massiva. És en aquest cas quan estaríem parlant d’una plaga de puces.

 

Control de plagues

Saber com eliminar puces de casa sol ser una mica complicat. És per això, que la nostra recomanació és una bona prevenció per evitar plagues de puces. Tenint en compte que és una de les possibles plagues de tardor, pots utilitzar productes de prevenció i eliminació per evitar que s’instal·lin a casa teva. Tot i això, si veus que el problema no disminueix sempre pots deixar-ho en mans d’un professional com Qntrolplaga. Contacta amb nosaltres i actuarem ràpidament.