ELS BOSCOS CATALANA EN PERILL PER LA PLAGA DE DIPLÒDIA

Qntrolplaga

El final d’aquest estiu a Catalunya vam viure una forta pedregada que va ferir milers de pins. Això va provocar que els arbres quedessin afeblits i vulnerables davant qualsevol factor extern com, per exemple, l’atac d’un insecte. És per això, que la plaga de la diplòdia fa perillar els boscos catalans.

bosc de pins

L’origen de la plaga de diplòdia

La diplòdia és un fong que viu de manera latent a l’interior de l’arbre i pot arribar, fins i tot, a matar-lo. A més, se li ha de sumar el problema de la sequera que pateixen els boscos de la Catalunya Central. Aquest conjunt, segons explica Pedro Carballal, tècnic del Departament d’Acció Climàtica, és una conseqüència més del canvi climàtic. I el que més preocupa és que pot ser cada vegada més habitual. El Solsonès és un dels punts on més arbres s’estan morint atacats per aquesta plaga.

Enmig d’aquesta crisi climàtica, on les pedregades són cada vegada més freqüents, la diplòdia pot afectar cada vegada més massa forestal. Això es deu al fet que aquest fong és extremadament termòfil. És a dir, que busca la calor i fuig del fred. Per tant, en un context on els hiverns són cada vegada més calorosos, la seva proliferació pot ser cada vegada més gran.

 

Efectes i repercussions d’aquesta plaga

La plaga arriba cada vegada a cotes més altes i molts pins ho tenen complicat per sobreviure. El resultat? Arbres pansits, amb la capçada marró i cada vegada menys densos. La diplòdia ataca el brot de l’arbre, a diferència d’altres plagues com la processionària. Això és perquè allà és on té capacitat de recuperar-se i, en atacar-lo, fa que se li assequin les fulles.

 

La plaga de diplòdia pot arribar a ser mortal. Per això, cal actuar abans que sigui massa tard

Les parts de l’arbre afectades per la pedregada són les zones on la diplòdia ataca, ja que l’arbre té poca capacitat de recuperació i, en molts casos, el pot arribar a matar. Als boscos de Catalunya Central hi ha centenars d’hectàrees afectades i que ja no tenen solució. Només al municipi del Navès (Solsonès), se n’han comptabilitzat 150. En aquests casos, l’únic que es pot fer és tallar-los com més aviat millor per aprofitar part de la fusta abans que el fong acabi de podrir-la tota.

 

Com aquesta, totes les plagues són perilloses i, en especial, en entorns descontrolats, o sectors específics, com l’agricultura i la ramaderia. Fa un parell d’anys ja us explicàvem com els boscos europeus eren cada vegada més vulnerables a les plagues a causa del canvi climàtic.

Per això, sempre recomanem contactar amb uns professionals abans que el problema sigui major. No ho dubtis, parla amb nosaltres si necessites els nostres serveis o vols més informació.