ELS BOSCOS EUROPEUS, CADA VEGADA MÉS VULNERABLES A LES PLAGUES A CAUSA DEL CANVI CLIMÀTIC

Qntrolplaga

Més de la meitat de la biomassa forestal (corresponent a més de 33 mil milions de tones) està en risc i podria perdre’s en poques dècades. Això vindria causat no només per fortes plagues d’insectes, sinó també per incendis o altres alteracions provocades pel canvi climàtic.

 

L’estudi realitzat

Recentment s’ha dut a terme una investigació pel Joint Research Center de la Comissió Europea. I ha comptat amb la col·laboració del Max Planck Institute, la Universitat de Florència, la Universitat de Helsinki i la Universitat de València. Aquest, tracta els riscos relacionats amb el clima als boscos europeus.

 

 

Com s’analitza?

Agafant com a base el foc, vent i plagues d’insectes, l’estudi quantifica i mapeja la vulnerabilitat dels boscos europeus des de 1979 fins a 2018. Per a fer això, es calcula la vulnerabilitat segons la quantitat de biomassa forestal que es perd després d’una pertorbació determinada.

 

S’estima que gairebé el 60% de la biomassa forestal europea és molt sensible a aquests 3 factors. En especial, la vulnerabilitat a les plagues d’insectes han mostrat un preocupant increment al llarg de les últimes dècades. Això ens ha permès conèixer que els boscos de climes freds (Finlàndia, Rússia, Itàlia, França…) i, en certa manera, els boscos càlids i secs d’Espanya i Portugal, s’han identificat com ecosistemes particularment fràgils.

 

Els resultats permeten caracteritzar les vulnerabilitats de cada tipologia de bosc, així com els factors més impactants per a la seva salut. Aquests resultats podrien ajudar a millorar les pràctiques de gestió del territori, de manera que els boscos europeus adquireixin una major resistència davant l’actual escenari de canvi global.