LA PROCESSIONÀRIA DEL PI POT FERIR GREUMENT AL TEU GOS
Qntrolplaga

Sembla un insecte inofensiu, però res més lluny de la realitat, la processionària del pi pot ferir greument al teu gos i afectar greument a les persones. Avui t’expliquem tot el que necessites saber de la processionària del pi i per què és important començar a actuar ara a la tardor.

 

pinar mediterrani

Però… què és la processionària del pi?

Es tracta de la plaga més important dels pinars mediterranis. És una eruga d’uns 4 cm i molt peluda, que es desplaça per terra en grup. De fet, i més concretament, es desplaça en fila índia, d’aquí que es digui “processionària”.

 

L’origen

Tot va començar al maig, quan la típica papallona nocturna de color marró que tots hem vist alguna vegada (Thaumetopoea pityocampa) va començar a volar. Aquestes papallones van pondre els seus ous a les branques dels arbres (als pins). Això fa que cap als mesos de febrer a juny d’aquests ous en surtin les erugues conegudes com a processionària del pi. Però nosaltres ens hem de fixar sobretot quan les veiem per terra, que és quan són més perilloses. Això és degut al fet que ja han sortit dels ous i baixat dels arbres per trobar una zona on enterrar-se, convertir-se en crisàlides i, finalment, en papallones.

 

Per què és tan perillosa?

Aquests insectes són tan perillosos a causa dels 500.000 pèls (tricomes) altament que produeixen urticària i que cobreixen el seu cos, i dels quals es desprenen quan se senten amenaçats. No exagerem quan diem que són autèntics dards tòxics que en contacte amb la pell d’humans i mascotes produeixen greus danys. I atenció, perquè no només pot passar que el teu gos toqui aquest pèl directament, sinó que el vent pot transportar-lo.

 

Els efectes que provoca

Des de reaccions cutànies locals més o menys greus, fins a lesions als ulls, a la pell, als bronquis, anafilaxi severa, necrosis en la llengua dels gossos, etc. Altres danys que pot provocar són:

  • Conjuntivitis.
  • Inflamació dels ulls i mucoses.
  • Dermatitis.
  • Febre i fatiga.
  • Reaccions al·lèrgiques.

I això és el que trobem si donem una ullada al Google Imatges de ferides als gossos.

 

Per això és ara a la tardor quan s’ha de començar amb el tractament

Si tens un arbre al teu jardí i has trobat un d’aquests nius d’erugues, és moment d’actuar. A Qntrolplaga apliquem tractaments eficaços per acabar amb elles de manera definitiva i que no te n’hagis de preocupar més.

Tot i que pot variar segons la climatologia, aquest és el calendari que es recomana seguir:

 

D’octubre a gener

Durant aquests mesos es pot aplicar la injecció per prevenir la processionària del pi.

De febrer a abril

En aquest període es poden col·locar unes anelles per evitar la baixada de les erugues pels arbres.

De maig a juny

En aquesta fase, les erugues busquen on enterrar-se i és l’època més perillosa pels animals.

De juliol a setembre

Durant aquests mesos es poden col·locar les trampes amb feromones pels adults en la fase de papallona.

 

En ocasions anteriors t’hem parlat sobre Què és la processionària i com L’any passat la processionària va arribar fort per culpa del Coronavirus Com ja veus, es tracta d’una roda i ara és el moment ideal per actuar i prevenir l’aparició d’aquests insectes. A Qntrolplaga tenim experiència amb la desinsectació de tota mena. Així que contacta amb nosaltres per a més informació o si necessites ajuda amb el teu cas en particular.

Tècniques de desratització

En funció de les característiques de l’espècie i de la gravetat de la plaga, a Qntrolplaga establim l’estratègia d’erradicació a seguir per a cada cas entre diferents tècniques mecàniques, físiques o químiques:

  • Mecàniques: trampes de captura en viu i el rosegador queda atrapat. S’utilitzen dos tipus d’esquers. Un, on l’animal és eliminat instantàniament. L’altre, on també mor al moment, en aquest cas mitjançant una descàrrega.
  • Físiques: creació de diferents situacions i condicions físiques que dificulten i impossibiliten la supervivència dels rosegadors, com ultrasons, condicions de molt fred,obstacles per evitar l’entrada etc..
  • Mesures químiques: formulació d’esquers anticoagulants en forma de bloc, gra, pasta, escuma o líquid que causen la mort per hemorràgia interna als rosegadors.