LA PLAGA DE PROCESSIONÀRIA

Qntrolplaga

Segurament n’has sentit a parlar milers de cops, però aquest any amb més incisió. Segons ens indiquen molts mitjans, la processionària de pi ha avançat el seu descens dels arbres per enterrar-se i formar  les crisàlides cosa que no és molt habitual en l’època de l’any en la que ens trobem.

L’augment de les temperatures mitjanes han afavorit a que les erugues processionàries colonitzin cada vegada més els boscos del nostre territori i acabin essent un perill per a tots els ciutadans que freqüenten la zona i pels animals domèstics que entren en contacte amb ells, degut als pèls urticants que desprenen.

Avui a QNTROLPLAGA t’expliquem en què consisteix aquesta plaga i perquè esdevenen excessivament perilloses per a les nostres mascotes.

Peró realment que és aquesta plaga?

La Thaumetopoea Pityocampa és una espècia de papallona nocturna que en la seva fase d’eruga rep el nom de “processionària del pi”. Abunda principalment en boscos de pins de l’Europa del Sud i de l’Amèrica del Sud, i és considerada un dels insectes defoliadors més importants del pins.

Les erugues estan cobertes de pèls urticants que es desprenen i floten en l’aire, i que poden provocar irritacions a l’oïda, nas o coll en els éssers humans, així con reaccions al·lèrgiques als humans. Val a dir però, que la  substància que la fa ser urticant és la toxina termolàbil que incorporen els seus pèls denominada Thaumatopina i que envolten tota l’eruga.

Perquè són tan perilloses per a les nostres mascotes?

Quan comencen a aparèixer les erugues entre els mesos de Gener i Març creen unes bosses de color groc molt visibles i que poden atraure tan a les nostres mascotes com els nens petits. En moltes ocasions s’ha trobat que algun gos ha arribat a mossegar o empassar-se aquestes bosses ocasionant greus problemes en la seva salut i arribant fins i tot a la mort.

D’aquí que es consideri una plaga ben perillosa.

Com podem saber si la nostra mascota ha estat en contacte amb una eruga?

En cas que la nostra mascota hagi estat en contacte amb aquest animal, li notarem certs canvis de comportament o fins i tot alguns símptomes visibles que faran que saltin les alarmes al respecte. Encara que és difícil que la nostra mascota s’arribi a empassar l’eruga per la irritació que provoca, podria ser que ho fes. Tot seguit, començarà a sentir picors, urticàries i sensació  de cremor, i fins i tot pot sentir dificultat al respirar i bavejar.

La millor opció és portar-lo ràpidament al veterinari per mirar d’extreure-li o alliberar les toxines i millorar la seva salut.

Recorda que si vius en una zona on abunden els pins i detectes la presència d’aquestes bosses grogues, només has de fer-nos un truc. A QNTROLPLAGA disposem de les eines i de la metodologia adient per poder acabar amb aquesta tipologia de plaga i evitar qualsevol dany a la nostra salut i dels que ens envolten.