5 malalties transmeses per plagues

Qntrolplaga

Una de les coses que cada vegada tenim més clara arrel d’aquest any 2020 és que la salut és primordial. I és que el curs de les nostres vides, plans de futur i il·lusions se’n poden anar en orris si no tenim una bona salut. I no és per ser alarmistes, però hi ha amenaces en qualsevol part. Fins i tot el que ens sembla improbable pot acabar succeint. I una de les coses de la qual hem d’estar més pendents són les plagues. Moltes vegades ens produeixen rebuig per mera qüestió estètica o higiènica i no som conscients del realment important: la gran quantitat de malalties que poden ser transmeses per les plagues.

 

rata

Rosegadors

Les rates en realitat no són tan simpàtiques com es mostren als dibuixos animats. És més, tal com ja us vam comentar en aquest article, són unes de les principals portadores de les malalties més perilloses pel ser humà:

  • Ràbia: és una malaltia vírica aguda mortal que afecta el sistema nerviós central. És molt perillosa, tant per humans com per les nostres mascotes.
  • Sudoku: és una malaltia infecciosa que provoca forts episodis de febre i granellades. També és coneguda com a febre per mossegada de rata, ja que és transmesa d’aquesta manera.
  • Hantavirus: és un virus potencialment mortal que contagien els rosegadors. Provoca molta febre, dolors musculars, vòmits i diarrees.

 

Mosquits

Estem tan acostumats a conviure amb els mosquits i a experimentar les seves picades que ja no ens solem alarmar. Però no són tan inofensius com pensem, ja que en determinades zones existeixen algunes tipologies de mosquits que contagien la tuberculosi.

I és que aquesta malaltia ja és molt coneguda per tots nosaltres, tant per la seva mortalitat com per com n’és d’extremadament contagiosa. A més dels seus terribles símptomes, que afecten directament als pulmons i si no es controlen afecten el sistema circulatori, al sistema nerviós central o a l’aparell digestiu. També és molt coneguda per la seva mortalitat.

 

Processionària

Tal com us vam explicar en aquest article, aquests molestos insectes són una tipologia d’erugues que resulten molt nocives abans de convertir-se en papallones. Solen aparèixer sobretot en època de primavera als pinars. I a part de deteriorar enormement a aquests arbres, també són perjudicials per a l’ésser humà. Però amb qui s’ha de tenir especial cura és amb els gossos, ja que poden resultar mortals per a les nostres estimades mascotes.

 

Paparres

Les picadures de paparra són molt molestes, tot i que la majoria no transmeten malalties. Tanmateix, sí que porten bacteris o altres organismes que poden causar malalties com la tularèmia o la lyme.

 

 

Aus

Estem segurs que en algun moment has sentit la típica expressió que “els coloms són les rates del cel”. I és que realment aquestes aus són portadores de moltes malalties.

La prova d’això és la histoplasmosi, transmesa pels excrements de coloms. Fatiga, febre o dolor al pit són alguns dels símptomes característics. Tot i que molts humans no presenten cap símptoma, si no es tracta adequadament, pot resultar mortal.


Ja veus que les plagues no són una cosa que ens hàgim de prendre a la lleugera, ja que ens poden donar grans disgustos a causa de les malalties que transmeten. Així que sense cap dubte a la mínima que detecteu alguna cosa fora del comú, el més recomanable és que contacteu amb professionals per erradicar la plaga com més aviat millor.