Processionària

Qntrolplaga

L’increment de les temperatures produeix un augment de la presència d’insectes, pel qual s’intensifica la producció de plagues.

 

A quatre mesos vista de l’estiu, arriba la primera alerta contra una plaga que contraataca cada any i afecta al territori nacional. La “thaumetopea pitycampa”, o millor coneguda com a processionària, s’ha fet visible en diversos indrets on es troben pins.

Aquest insecte, d’aparença inofensiva, resulta danyós tant per a persones com per animals. El cicle s’inicia en períodes càlids, on les erugues surten del niu dels arbres, descendeixen per aquest, i caminen en fila per terra abans de convertir-se en papallones.

No és la papallona el problema, sinó l’eruga, de la qual els pèls son extremadament tòxics i irritatius. Aquestes, poden ser ingerides per animals com gossos i gats i els hi poden arribar a causar la mort. A les persones ens afecta de forma secundària provocant irritació cutània o respiratòria.

Aleshores, el punt clau és realitzar un treball acurat de prevenció, ja que un cop format el niu, és més complicat de controlar. Algunes de les tècniques que desenvolupem a Qntrolplaga consisteixen en la col·locació de trampes periòdiques de feromona sexual sintètica de la femella de la processionària, la qual atreu els mascles que hi queden atrapats. D’aquesta manera, aconseguim que no hi hagi possibilitat de reproducció. En casos de nivells elevats, el tractament més efectiu que proposem consisteix en un procés químic per mitjà del IGR (inhibidor de creixement d’insectes), el qual impedeix que es doni la fase larvària i així s’eviten noves infeccions. O bé, la utilització del bacteri “bacillus thuringiensis” amb la qual es ruixen les fulles dels arbres.

Finalment, recordem que si vius en una zona on abunden els pins i veus indicis de presència de processionària, només cal que et posis en contacte amb nosaltres i hi posarem remei. Els professionals de Qntrolplaga disposem de les eines per erradicar aquesta tipologia de plaga i així poder evitar causar danys a la nostra salut i a la dels animals.