Has notat un increment de les xinxes asiàtiques últimament?

Qntrolplaga

Les baixes temperatures i les pluges de la tardor han fet que la xinxa asiàtica (Halyomorpha halys) entri a les cases buscant refugi. Aquest insecte invasor ja va ser detectat a Catalunya el 2016 i afecta greument als cultius. La intenció de la xinxa és esperar a la primavera i alimentar-se dels camps. És per això, que la Generalitat demana col·laboració ciutadana.

 

Halyomorpha halys

Arribada a Europa

Europa pateix des de fa anys una alarmant entrada de plagues i males herbes foranes. Això es deu, bàsicament, a l’augment del comerç mundial. La xinxa asiàtica és un nou insecte exòtic, 1 heteròpter d’entre 12 i 17 mm de llarg i de 7 a 10 mm d’ample. Es va detectar a Europa per primera vegada el 2004. I des de llavors està provocant greus danys en cultius de zones agrícoles d’Itàlia, Suïssa, Alemanya, França i també els Estats Units. A Catalunya es va detectar el primer exemplar al campus universitari de Girona el 2016. A l’any següent va arribar a Cornellà, Gavà i L’Hospitalet. I finalment, el 2018 es va estendre a gran part del territori, sobretot seguint la línia de la costa, tot i que també ha arribat a Lleida. A part de Vinaròs, no hi ha constància d’ell en altres punts de l’Estat.

 

Zones afectades de Catalunya

La seva presència ha generat alarma a diverses localitats. Entre elles, les zones més afectades són els cultius de Baix Llobregat, la zona fruticosa de Girona i el cultiu d’avellanes de Tarragona. I encara que els seus efectes no són tan greus com en altres països, la Generalitat demana col·laboració als Ajuntaments i ciutadania per eliminar els exemplars que trobin. Segons comenta el Cap de Serveis de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, Jordi Giné, “Com menys bitxos surtin de les cases a la primavera millor, menys arribaran als cultius”.

En altres ocasions ja us hem parlat de diverses plagues, com la de xinxes als arbres de Barcelona o la plaga de la xinxe marrón. Per això, a Qntrolplaga farem tot el que faci falta per per posar fi a aquesta i totes les plagues que calguin. Per això, ens posem a la vostra disposició pel que faci falta. Contacta’ns abans que sigui massa tard.