SANITAT ACTUALITZA LA NORMATIVA PER LA PREVENCIÓ I CONTROL DE LA LEGIONEL·LOSI

Qntrolplaga

El nou Real Decret actualitza la normativa del 2003 en prevenció i control de la legionel·losi a Espanya.

La legionel·la té un fort impacte sobre la salut pública. Això és degut al risc de multiplicació que suposa, tant de brots com d’infeccions, i que afecta especialment als majors de 50 anys. A més, genera un fort impacte econòmic, fonamentalment a les regions més turístiques.

 

Entrada en vigor

La normativa es començarà a aplicar a partir del 2 de gener de 2023. Tot i això, es concedeix un termini d’1 any per  l’actualització del Pla de Prevenció i Control de la Legionel·la, o implantar el Pla Sanitari de Legionel·la, segons procedeixi.

 

Canvis que suposa

El nou Real Decret té com a propòsit la protecció de la salut de la població. A més, un dels objectius és donar resposta a les càrencies de l’anterior normativa i l’incertesa que s’havia generat davant les diferències existents entre la norma UNE 100030:2017 i l’anterior Real Decret 865/2003.

Ara bé, atorga la responsabilitat màxima del seu compliment al titular de les instal·lacions, podent recórrer a empreses professionals com QNTROLPLAGA per la realització d’operacions de prevenció i control de la legionel·la en instal·lacions de risc.

 

Legionel·losi i Legionel·la

La legionel·losi

A l’article “La legionel·losi” us explicàvem tot el relacionat amb aquesta malaltia.

Es tracta d’una malaltia bacteriana d’origen ambiental que sol presentar dues formes clíniques diferenciades:

  1. La infecció pulmonar o Malaltia del Legionari: es caracteritza per pneumònia amb febre alta.
  2. La forma no pneumònica, coneguda com a Febre de Pontiac: es manifesta com una síndrome febril aguda i de pronòstic lleu. En totes dues situacions es pot presentar en forma de brots o de casos aïllats.

 

La Legionel·la

És un bacteri ambiental capaç de sobreviure en un ampli interval de condicions fisicoquímiques, multiplicant-se a temperatures entre 20ºC i 50ºC i el creixement del qual es dona entre els 35ºC i 37 ºC. Per tant, el seu nínxol ecològic natural són les aigües superficials, com ara llacs, rius, estanys, formant part de la seva flora bacteriana sense descartar l’aigua de mar.

Pots consultar tota la informació i el tractament a la nostra pàgina de serveis “Tractaments de prevenció de legionel·la i controls analítics“. També et deixem l’enllaç al nou Real Decret, i recorda que si necessites uns professionals, pots comptar amb QNTROLPLAGA.