EL MERAVELLÓS MÓN DE LES ABELLES

Qntrolplaga

Avui, amb motiu del seu Dia Mundial, t’expliquem el meravellós món de les abelles. Són uns insectes fascinants que han tingut un paper important en la pol·linització de les plantes i la producció de mel durant segles. Això sí, tot i que la seva imatge és molt coneguda, moltes persones no saben tot el que aquests insectes ens ofereixen. És per això, que en aquest article us explicarem tot el que heu de saber sobre aquests insectes.

abella en una flor

L’origen

Les abelles són insectes que pertanyen a la família Apidae i són originàries d’Europa, Àsia i Àfrica. Sabies que les primeres evidències de la seva existència daten de fa uns 100 milions d’anys? I es creu que van evolucionar a partir d’una espècie d’abelles solitàries.

Estacions on més surten les abelles

Tal com us explicàvem en l’article dels insectes més típics de l’estiu, les abelles són més actives durant la primavera i l’estiu. Això és degut al fet que és quan les plantes floreixen i necessiten ser pol·linitzades. És durant aquestes estacions quan les abelles treballen sense descans per recollir pol·len i nèctar per a la colònia.

Tipus d’abelles

Existeixen diferents classes d’abelles, que es classifiquen en funció de les seves característiques i les seves funcions dins la colònia. Hi ha les abelles reines, les obreres i les zàngans.

  • Les abelles reines són les encarregades de posar ous i mantenir la colònia unida.
  • Les abelles obreres realitzen totes les tasques de la colònia, des de la neteja fins a la pol·linització.
  • I les abelles zàngans són els mascles que s’encarreguen de fecundar la reina.

 

Les abelles són perilloses?

Són un insecte que solen ser inofensives si no es molesten, però en determinades situacions poden arribar a ser perilloses. Sobretot per a les persones al·lèrgiques a les seves picades. En aquests casos, és important mantenir la calma i acudir a un servei mèdic si es necessita.

Encara que les abelles són un element essencial per a l’ecosistema i la vida humana, també poden arribar a ser una plaga si no es controlen de manera adequada. Per exemple, les abelles africanitzades, també conegudes com a abelles assassines, són una subespècie de les abelles mel·líferes que són molt agressives i poden causar greus danys a les persones.

Per què són importants?

Les abelles són un element clau per a la pol·linització, que és el procés pel qual les plantes produeixen fruita i llavors. Sense la pol·linització, moltes plantes no podrien reproduir-se i la vida dels éssers vius seria molt diferent. A més, les abelles també són responsables de la producció de mel i altres productes apícoles, que són essencials per a la dieta humana i tenen propietats medicinals.

En resum, veiem que les abelles són un element vital per a la vida i el medi ambient. Això sí, també cal estar alerta a les plagues de les abelles i prendre mesures per protegir-les. Amb petites accions, podem ajudar a mantenir el meravellós món de les abelles per molts anys més.