Dia Mundial de les Abelles, 20 de maig

Qntrolplaga

Durant segles, les abelles han beneficiat a les persones, a les plantes i al planeta. La seva conservació també ajuda a frenar la pèrdua de biodiversitat i degradació dels ecosistemes.

És per això, que en aquest article t’explicarem una mica més sobre aquests petits però tan importants insectes.

 

rosas rojas

Per què existeix un dia mundial?

Sabies que avui se celebra el Dia Mundial de les Abelles? L’Organització de les Nacions Unides (ONU) va declarar el dia d’avui en homenatge al naixement Anton Janša, que al s. XVIII va ser el pioner en les tècniques modernes d’apicultura. Així, va reconèixer la seva gran labor, l’apicultura, que és un procés fonamental per a la supervivència dels ecosistemes.

 

El dia d’avui també serveix per a crear consciència

Si penses que estàs estressat, ni t’imagines tota la feina de les abelles. Juntament amb altres insectes i animals, són responsables de pol·linitzar més del 75% dels cultius claus per a l’alimentació del planeta. És per això, que el problema no seria  que les abelles desapareguessin, sinó que el problema seria el nostre propi benestar si això passés.

Avui no només es commemora la importància de les abelles, sinó també es busca l’atenció de governs, organitzacions, la societat civil i ciutadans. Que es promoguin accions que protegeixin i ajudin als pol·linitzadors i als seus hàbitats, incrementant la seva abundància i diversitat i donin suport al desenvolupament sostenible de l’apicultura.

 

La importància de la pol·linització

Aquests insectes són uns dels que més durament treballen en tot el planeta. El procés de pol·linització que realitzen permet la reproducció de moltes plantes silvestres i cultivades. Això és crucial per a la producció d’aliments, els mitjans de vida dels humans i la biodiversitat.

A més, la pol·linització beneficia la nutrició humana. Per això, si aquesta tendència continua, podria derivar en una dieta humana desequilibrada. Cada vegada els cultius més rics a nivell nutricional com les fruites, nous i moltes verdures seran substituïdes per cultius més bàsics, com l’arròs, blat, patates, etc.

 

Sabies que les abelles estan en perill d’extinció?

Com ja sabràs, les abelles es troben en perill d’extinció. La quantitat d’abelles i altres pol·linitzadors s’està reduint en moltes parts del món. Això podríem atribuir-ho a les pràctiques agrícoles intensives, el monocultiu, l’ús excessiu de pesticides, la pèrdua de biodiversitat, la contaminació… També és a causa de les temperatures més altes associades al canvi climàtic.

Aquesta situació és alarmant, ja que la pol·linització és un pilar essencial de la biodiversitat de la Terra. És per això, que el Conveni sobre la Diversitat Biològica ha fet que la conservació i la utilització sostenible dels pol·linitzadors siguin una prioritat.