SANT JORDI I LES ROSES. LES PLAGUES MÉS COMUNES D’AQUESTA PLANTA

Qntrolplaga

Aquest dissabte se celebra una de les festes més esperada, la festa per excel·lència de Catalunya: Sant Jordi. Un dia especial on els llibres i les roses en són els protagonistes.

I ja no és la típica rosa vermella, ara n’hi ha de tots colors! Tot i això, molts de vosaltres si teniu jardí segur que teniu un roser a casa i no us cal anar a comprar-la a les parades de la rambla.

En aquest article, t’explicarem tot el que has de saber per a tenir cura del teu roser i evitar les plagues o infestacions d’insectes.

 

roser amb roses vermelles

Per què el meu roser pot tenir alguna malaltia o plaga?

Els rosers són tant bonics com delicats. Per això és tan important que prenguis les mesures adequades a l’hora de cuidar aquesta planta.

Com us explicàvem en l’article sobre el ressorgiment de les plagues a la primavera, durant aquests mesos notaràs un increment d’insectes. Això és degut al fet que les condicions climàtiques, més càlides, són l’època de reproducció per a molts d’ells.

 

Plagues més comunes

El pugó

Potser pel nom no et sonen, però segur que n’has vist en més d’una ocasió. Són insectes molt petits però capaços de succionar la sàvia de la planta.

El principal problema és que tenen una gran capacitat de reproducció, i actuen de manera molt ràpida. Això els converteix en una de les plagues més destructives i perilloses per als nostres rosals.

Són capaços de transmetre substàncies tòxiques a la planta a través de la seva saliva i, fins i tot, poden arribar a transmetre virus.

 

L’aranya vermella

Revisa el dors de les fulles i si veus taques grogues, amb tonalitats grises o marrons, i finets fils de teranyina, estaràs davant la presència d’aquesta plaga.

Existeixen diferents mètodes per eliminar-la, com els fungicides amb sofre, el sabó potàssic, etc. Però també pots prevenir-la reduint el nitrogen de l’adob, mantenint una freqüència de reg correcta i observant-les diàriament per detectar qualsevol irregularitat.

 

Els caragols

Has trobat forats a les fulles? Als caragols els encanta devorar-les!

Com ja saps, apareixen després d’una bona pluja (molt típiques en aquesta època) i són molt nocius pels rosals.

Per alliberar-te d’ells, pots anar collint els caragols manualment. El millor moment és ben aviat al matí o al vespre, ja que és quan estan més actius. Segur que no ho sabies, però pots fer servir menjar de gat i gos per atraure’ls a una zona en concret i que et sigui molt més fàcil recollir-los.

 

En qualsevol cas, si tot i portar a terme aquestes recomanacions la plaga del teu jardí i rosals no desapareix, és moment de deixar-ho en mans de professionals.