COM DETECTAR I TRACTAR ELS CORCS DELS TEUS MOBLES

Qntrolplaga

Els corcs són el principal enemic de qualsevol moble de fusta. Com que els forats i túnels no són perceptibles fins passats els anys, és molt important estar ben atents per prevenir i detectar qualsevol signe de corcs quan abans millor.En aquest article t’explicarem què són els corcs i com pots prevenir-los i tractar-los.

 

carcoma

Els corcs

Els corcs són el nom que reben aquestes larves, especialment conegudes per mossegar, perforar i malmetre la fusta, i és que s’alimenten d’aquest material.

A causa de les rossegades, es van creant túnels i galeries en l’interior de la fusta, malmetent seriament la seva estructura. És per això que és tan important detectar-los i fer-ne un tractament adequat abans que sigui massa tard.

 

Els corcs colonitzen la fusta i la deterioren quan encara es troben en estat de larva. Van alimentant-se de la fusta durant anys i, posteriorment, passen per un procés de metamorfosis fins convertir-se en coleòpters capaços de volar. Tot i que passat aquest temps, quan surten a l’exterior, viuen molts pocs dies, són suficients per deixar els seus ous en altres fustes.

 

Com detectar-los

Durant les primeres etapes, és molt difícil detectar aquesta plaga, ja que els forats tenen uns 3mm de llargària i no són gaire visibles a simple vista. A més, el soroll que produeixen al mastegar és bastant difícil d’escoltar, fent-ho gairebé imperceptible de detectar. Per això, la pista que ens serà més fàcil de detectar és veure el serrin que van deixant de les rossegades.

 

De totes maneres, detectar algun d’aquests 3 signes no ens garanteix que la plaga encara segueixi en l’interior de la fusta. Com que les larves poden viure i alimentar-se de la fusta durant anys, quan observem el serrin i els orificis hem de tenir en compte:

  • El color del serrin: si és blanc, segurament la plaga sigui recent i encara hi hagi larves a l’interior. Si és de color marró, això pot indicar que la plaga ja no es troba dins la fusta.
  • El so que produeixen les larves: Evidentment, si aconseguim escoltar aquest característic soroll que fan quan rosseguen, significa que encara es troben dins de la fusta.

 

Posar-hi remei

Existeixen diferents mètodes per eliminar les plagues de corcs:

  • Congelació: aquestes larves no aguanten el fred, així que una bona opció seria emmagatzemar els objectes o mobles infestats en càmeres frigorífiques. Tanmateix, aquest mètode recomanem que sigui aplicat per professionals, ja que pot causar danys en la fusta o malmetre-la.
  • Tractaments químics: en aquest cas el que es fa és aplicar gels i injeccions de productes químics específics que eliminaran la plaga en pocs dies.

 

Existeixen moltes metodologies per eradicar aquesta plaga, però el millor sempre és posar-se en mans d’uns experts després de detectar el problema. I recorda, pots trobar més informació aquí o bé, consultar aquest altre article del nostre blog.