COM DETECTAR CORCS A LA FUSTA

Qntrolplaga

El corc és un dels principals enemics de la fusta. Qualsevol moble o estructura pot fer-se malbé per la seva acció. Les fustes més resistents als seus efectes són l’acàcia, el ginebre o la caoba, mentre que el faig i el castanyer són més vulnerables al seu atac.

La principal característica d’aquesta plaga és l’aparició d’uns petits forats en la fusta, que no es detecten fins que el corc surt a la superfície. En els processos avançats, aquests forats arriben a tenir un diàmetre de fins a 10 mil·límetres, ja que creixen alhora que ho fan les larves. Els més petits oscil·len entre 1,5 i 3 mil·límetres.

El soroll que produeixen en mastegar amb prou feines és perceptible, però hi ha un senyal inequívoc que delata la seva presència: la pols que generen al voltant dels forats que roseguen. Aquesta és el primer senyal d’alarma.

Els mobles vells o amb esquerdes afavoreixen la presència de corcs, ja que les larves aprofiten aquestes escletxes per penetrar en la fusta i només fan els forats per sortir. A més, la humitat i una temperatura entre 20 i 24 graus creen també unes condicions òptimes que afavoreix el seu desenvolupament.

Efectes del corcs a la fusta.

La fusta preferida del corc és la fusta seca, ja que facilita l’excavació enfront de les fustes dures, les joves o les més antigues. El primer que cal fer és detectar si hi ha serradures prop dels mobles, també cal comprovar si hi ha forats i observar el seu interior si el corc els ha abandonat o segueix actiu. Les galeries seran més recents si són netes i polides, mentre que l’interior de les velles estaran fosques, contindran polsim i les vores estaran deteriorades i estellades.

Si detectes qualsevol tipus d’indici sobre possibles corcs a la fusta, truca abans que no sigui massa tard als superherois de Qntrolplaga tel. 618 75 81 17