La mosca negra arriba a Espanya

Qntrolplaga

Fa uns anys que envaeix els rius, sobretot durant l’estiu, i les seves picades són bastant doloroses. La mosca negra (Simulium erythrocephalum) no és una espècie nova invasora a Espanya. Es tracta d’un insecte autòcton dels ecosistemes ibèrics. Això no obstant, des de fa uns anys està experimentant cims mai vistos.

La proliferació de mosques i mosquits és un preu a pagar per a gaudir del bon temps. Però una cosa és acceptar que alguna picada ens emportarem al llarg de l’estiu i l’altra és tenir por de ser “menjats vius” per alguna espècia d’aquests insectes. És el malson que estem vivint a Catalunya i altres zones d’Espanya, com Múrcia o Extremadura.

 

Mossegada de mosca negra

Aquests insectes no piquen, sinó que mosseguen. I aquesta mossegada genera un greu dolor, ja que resulta especialment intensa, deixant un visible blau i inflamació de la zona que pot durar diversos dies i fins a una setmana. Tanmateix, el verdaderament preocupant és si aquestes mossegades transmeten malalties contagioses.

 

Com fer-li front

Sabent que existeix aquest problema, el que s’ha de fer és combatre’l. Com? Individualment i públicament.

 

Individualment

Es recomana que els veïns evitin les hores de major activitat de la mosca negra (la primera hora del matí i el capvespre) en zones pròximes a rius. A banda d’això,  també poden vestir màniga llarga (tot i que ara a l’estiu no és gaire compatible); vestir colors clars; utilitzar repel·lents, etc.

 

Públicament

Com tota plaga, requereix un control i aquesta és la responsabilitat municipal. El seu control ha de centrar-se en l’eliminació de larves als rius. Per això, el més recomanat en aquests casos és derivar el problema a uns professionals que puguin erradicar el problema.