Tipologies de picades i com identificar-les

Qntrolplaga

Ara que arriba l’estiu s’incrementa el risc a patir picadures provocades per insectes, en coincidir amb el seu període de màxima activitat. Un exemple en són les abelles i vespes que, tot i que la majoria són inofensives, poden provocar molèsties com la coïssor, irritació o fins i tot una reacció al·lèrgica. Alguns insectes també poden transmetre malalties realment greus, i per aquesta raó és necessari identificar la tipologia de picadura per conèixer l’insecte i actuar en conseqüència.

 

araña en mano humana

Mosquits

La majoria de les picadures d’aquests insectes són inofensives i els símptomes desapareixen al cap de poc. Tot i això, les picadures de mosquits infectats per virus o paràsits poden derivar en malalties infeccioses més preocupants.

Les picadures d’aquest insecte són les més fàcils de reconèixer. Originen petites zones vermelloses a la pell que apareixen pocs minuts després de la picada. Poden causar coïssor, però generalment desapareixen al cap de pocs dies.

Si apareixen signes d’alarma com febre, mal de cap o dolors musculars, et recomanem que acudeixis al teu Centre d’Atenció Primària o a l’hospital, ja que podria tractar-se d’una picada no comuna.

 

Vespes i abelles

Les vespes i abelles ocasionen la majoria de reaccions al·lèrgiques en la població. En l’àmbit general, els símptomes per identificar aquesta picada són el dolor i la coïssor. Tot i que el dolor desapareix en unes hores, a vegades pot allargar-se i provocar una reacció al·lèrgica.

S’identifica perquè es produeix una reacció a la pell i la zona es posa vermella i s’infla al voltant de la picadura, amb un diàmetre menor de 10 cm.

Si es manté la inflamació, el diàmetre és superior a 10 cm i dura més d’1 dia, es tractaria d’una reacció local extensa.

 

Aranyes

Les picades d’aranya són similars a les d’abelles o vespes i, sovint, generen una zona vermella a la pell amb inflor i dolor, tot i que també pot provocar reaccions al·lèrgiques.

Per identificar-la, dependrà de la tipologia d’aranya, però normalment deixen dos puntets en la zona afectada.

Tot i que la majoria són inofensives, algunes tipologies d’aranya poden generar complicacions en la salut així que si notes símptomes fora dels comuns o persistents al cap d’uns dies, el millor és acudir a professionals de la salut.

Tot i que en situacions excepcionals es pot prevenir mitjançant insecticides, s’ha de tenir present que aquest té repercussions desfavorables vers el planeta i el medi ambient. Pot perjudicar altres animals com ocells o peixos, entre d’altres. Per això, el millor per fer front a una plaga és deixar-ho en mans de professionals.