Arriba la temporada de mosquit tigre

Qntrolplaga

Amb la pujada de temperatures dels darrers dies i les pluges, comença la campanya de vigilància del mosquit tigre! Per evitar-ne la propagació cal que actuïs i buidis qualsevol espai amb aigua acumulada, ja que hi podrien néixer larves.

 

mosquito tigre

D’on ve i on trobar-lo

El mosquit tigre (aedes albopictus) és d’origen asiàtic i des de 1979 s’ha anat propagant per diferents parts del món, principalment a través de pneumàtics utilitzats i productes de jardineria. Aquí a Europa s’ha establert en el Mediterrani a causa de les condicions climàtiques. Tanmateix, a Catalunya es va detectar per primera vegada el 2004 a Barcelona i el 2009 a Girona.

 

 

A tenir en compte

No podem eliminar de la nostra ciutat aquesta espècia, però sí que podem, a través de mesures preventives, reduir-ne la proliferació i dificultar-ne la reproducció.

El mosquit tigre cria en petites masses d’aigua estancada (gerros amb aigua, pneumàtics, plats de testos…). Així, per tal de prevenir l’aparició d’ous cal evitar aquests punts d’aigua. A més, atesa la capacitat reduïda de volar d’aquests mosquits, el seu radi d’acció és petit, així que si en detectes voldrà dir que el focus d’origen és proper.

La picada del mosquit tigre pot ser molesta inicialment, però a Catalunya no porta cap malaltia associada.

 

Evitar les picades

És recomanable instal·lar mosquiteres que impedeixin el pas del mosquit a través de les finestres, portes o altres obertures.

 

Curar les picades

Cal rentar i desinfectar bé la zona de la picada i, en cas que persisteixin les molèsties, es recomana acudir al metge.

 

Repel·lent de mosquits

Es recomana la seva utilització només en l’exterior i seguint les indicacions d’ús, especialment pel que fa al nombre d’aplicacions per dia permeses.

No es pot aplicar a menors de 2 anys i s’ha d’evitar usar en nens més grans ni aplicar-lo mai directament a les mans de l’infant ni a la roba.

 

Recomanacions

  • Buidar 2 vegades a la setmana els recipients exteriors que puguin acumular aigua: joguines, cendrers, plats d’animals domèstics…
  • Buidar 2 vegades a la setmana els safareigs i basses petites.
  • Evitar acumulacions d’aigua en zones de drenatge.
  • Evitar els forats i les depressions del terra on es pugui acumular aigua.

 

També pots consultar altres articles que hem publicat sobre el mosquit tigre:

I recorda que si el problema persisteix, el més recomanable és contactar amb professionals que et puguin ajudar a posar fi a aquest molest insecte.